Peder tar över Fritz Olssons tre butiker

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Peder tar över Fritz Olssons tre butiker

Nyligen köpte Peder Vestberg de tre guldsmedsbutikerna Fritz Olsson i Boden, Kalix och Luleå med ett personligt löfte till den förre ägaren: att föra tillbaka hantverket in i verksamheten. 

När Peder Vestberg lyfter luren för att intervjuas klockan 08.30 på morgonen har han redan hunnit jobba i två timmar. I butiken i Skellefteå lyser flitens lampa, nästan dygnet runt, då Peder är guldsmed, chef och ägare av fem butiker. Här har han alltid mycket på sitt smedjebord, både när det gäller hantverk och direkt kundservice. 

God relation med förre ägaren

Den förre ägaren av Fritz Olssons butiker, Jan-Olof Marklund, och Peder har haft en god relation under lång tid. De två vännerna och kollegorna lärde känna varandra på i början av 00-talet och Peder berättar att han flera gånger lite skämtsamt har sagt till Jan-Olof att när denne går i pension – då köper Peder hans butiker.

Nu har skämt blivit verklighet, och Peder jobbar för fullt för att bli ett med sina nya butiker. Med huvudsäte i Skellefteå, där Peder är uppvuxen och bosatt, reser han upp och ner längs Norrlandskusten så ofta han kan för att lära känna Fritz Olsson-butikerna, personalen och orterna.

– Det är en otrolig möjlighet, särskilt för att det är just Fritz Olsson. Jag hade inte hoppat på det här om jag inte säkert vetat att det var ett välskött bolag, säger Peder. 

Hantverkets underverk 

Peder lägger framför allt fokus på hantverket i sina nya butiker. Själv arbetar han fyra till fem dagar i veckan som guldsmed i Skellefteå-butiken. Att vara på plats och erbjuda expertis är extra viktigt för kunderna när det gäller trovärdigheten bakom varje smyckes kvalitet, menar han. Redan i sin första butik såg han till att alla hade insyn till verkstaden där han satt och arbetade. 

– Ofta kan kunderna ställa en fråga till våra expediter, som alla är jättekompetenta, och få samma svar av dem som av mig. Men när jag svarar, i egenskap av guldsmed, väger det tyngre på något sätt. Jag tror att människor fortfarande har en respekt för hantverket och det arbete som ligger bakom, berättar Peder. 

Gyllene framtidsplaner

Peder har arbetat i branschen sedan han var 16 år och har inga planer på att lämna den. 2003 startade han sin första, egna guldsmedsbutik i Skellefteå centrum för att sedan 2006 köpa en Smycka-butik tillsammans med en urmakare i stan. Det var inte förrän i maj i år som Peders verksamhet verkligen växte, och gjorde honom till flerfaldig butiksägare runt om Norrlands kust och inland. 

Inom en snar framtid planerar Peder att anställa ytterligare en guldsmed för att förstärka produktionen. Han vill införa mer av det lokala i smyckesdesignen och samtidigt värna om det anrika arv som företaget Fritz Olsson bär med sig, med anor ända från början av 1900-talet. Det han ser allra mest fram emot är att ta fram fler och nya kollektioner. Det är en stor morot i det dagliga arbetet för honom själv, påpekar han.  

Mångsidigt arbete

Peder är guldsmeden som finns överallt i verksamheten: i kassan, i verkstaden och på resande fot mellan butikerna. Med ett mångårigt arv från sina nu nya butiker är Peder Vestberg positiv inför framtidens planer och ser fram emot att se verksamheten växa tillsammans med hantverket. 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser