Designforum äntrar modescenen i temat Altruism

Betygsätt den här artikeln
(7 röster)
Vinnarbidragen i Designforum 2015. "Asfaltsblomman" och "Kämpa!" tillverkade av Elsa Brodin. Vinnarbidragen i Designforum 2015. "Asfaltsblomman" och "Kämpa!" tillverkade av Elsa Brodin. Foto: Börje Svensson.

Efter framgången på Sven Harrys konstmuseum 2015, drar Designforum igång igen. Denna gång med blicken mot Stockholm Fashion Week 2018. Tio utvalda ska få äran att representera branschen och visa upp sina alster på catwalken. 

Det är en enig bransch som sluter sig bakom projektet och tävlingen Designforum. Föreningar, branschorganisationen och leverantörer vill med gemensamma krafter öka statusen för egentillverkade smycken och lyfta guldsmedsyrket till högre höjder. Därför bjuds Sveriges utbildade och yrkesverksamma guld- och silversmeder, formgivare och kreatörer in till att delta i Designforum 2018. 

– För Designforum är detta en ny och spännande plattform att synas på, säger Rosie Wallin Harris som är med i arbetsgruppen för Designforum 2018, och tillägger:

– Hantverksskicklighet, kunnande och mycket arbetstid ligger ofta bakom tillverkande av ett smycke. Att nå ut till en bredare och yngre publik är just vad vår bransch behöver för att skapa en större förståelse och kunskap om vad vi i vår bransch kan åstadkomma.

Visas upp på catwalken

Arbetsgruppen som består av Rosie Wallin Harris, Veronica Gullbrandson, Stig Granlund, Per Andersson samt 2015 års vinnare Elsa Brodin, hoppas på att få se väl genomarbetade bidrag. Endast tio deltagare väljs nämligen sedan ut för att visa upp sina alster och dessa tio ska representera toppskiktet av de svenska smederna.

 – De tio som väljs ut ska ju verkligen representera hela branschen, så det är ett fantastiskt pris och en stor ära att bli utvald, säger Veronica Gullbrandson.

Fashion Week Stockholm 2018 blir alltså finalen för Designforum. Här får de utvalda deltagarna visa upp sina alster på levenade modeller under en catwalk. Till hands finns experter från Swedish Fashion Council att styla modeller och sätta ihop en show.

– Det blir häftigt att se smyckena på levande modeller. Att visa upp dessa exklusiva alster på modescenen känns väldigt kul och det ju rätt många ytor på en modell att täcka så det kanske blir många smycken per ansökan, säger Rosie.

Tema: Altruism 

Tävlingens tema är denna gång Altruism.

– Vi funderade kring vad vi ville lyfta för tema som kan spegla lite av samhället vi lever i idag och då främst om hållbarhet och återanvändning. Då kom vi fram till att vi ville lyfta motsatsen till egoism, vilket ju är altruism, säger Veronica.

De välkomnar olika tolkningar av temat. ”Inget är förbjudet, inget är rätt” står det i den inbjudan som nu gått ut till branschen.

Spännande samarbeten kan ta form

En skillnad mot tidigare upplagor av Designforum är att arbetsgruppen nu uppmanar de sökande att slå ihop sig och arbeta fram något tillsammans.

– Det är nog många som är sugna på att samarbeta. Det gäller bara att ta sig förbi det första hindret som brukar vara ovana. Att samarbeta går ju verkligen också hand i hand med temat, menar Veronica.

Vad förväntar ni er av deltagarna?

– Mäktiga showpieces! Sen behöver det ju inte vara stora smycken för det. Jag ser verkligen fram emot att se alla olika tolkningar, säger Rosie.

Ansökningarna ska skickas in nu under våren och i september till Precious-mässan i september i år kommer de tio vinnarna att presenteras. De har sedan knappt ett år på sig att tillverka sina alster. All information finns att ladda ner på Guldsmedsmästarnas hemsida samt i vår onlineartikel på aurumforum.se.

– Vi i arbetsgruppen är alla laddade och tycker det ska bli väldigt spännande, avslutar Rosie.

Anmäl dig senast den 1/5 2017

Senast den 1 maj 2017 ska anmälan för Designforum 2018 vara inskickad.

Vill du ansöka till Designforum gör du det genom att ladda ner filen nedan. Skicka sedan in din ansökan enligt instruktioner. Lycka till! 

  • Text:
  • Bild:Börje Svensson

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser