Hon blir Årets Guldkorn 2014 - Aurumforum

Hon blir Årets Guldkorn 2014

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Hon blir Årets Guldkorn 2014

Tio skisser valdes ut, läsarna röstade fram sina tre favoriter och en jury granskade till sist de tre finalisterna. Nu står det klart vem som är Årets Guldkorn 2014!

Går det att föreviga ett ögonblick? Så löd frågan vi ställde till deltagarna i Årets Guldkorn 2014. De kreativa idéer som kläcktes utifrån temat "Livets Ögonblick" har vi under hela hösten fått följa, från skiss till färdig produkt. Nu har en jury har nu granskat de tre finalisterna och vi har en vinnare.

Vinnaren av Årets Guldkorn 2014 är:

Sofia Bankeström

Ett stort grattis till Sofia som har vunnit 25 000 kr i presentkort hos tävlingens sponsor Norsk Svensk Guld.

Sofia-Bankeström-600pxSofias koppling till temat "Livets Ögonblick": Vi lever i ett bildsamhälle. Idag är det lätt att fånga ögonblick i både ljud och bild med t ex mobiltelefonen. Vi skaffar oss lätt en stor mängd bilder som vi sällan tittar på, ganska annorlunda mot en tid då fotografiet var något mer sällsynt och exklusivt. Om man inväntar det speciella ögonblicket att föreviga och träffar precis rätt, kan det då få en annan betydelse och ett annat värde. Mitt smycke är en hålkamera som går att använda för att ta en fysisk bild. Med ett fotopapper som vilar mellan bakstycket och en list i själva kamerahusets överkant skapas ett uppochnervänt negativ när pluggen på framsidan flyttas från hålet och pappret exponeras för ljuset. Det tilltalar mig att det bara finns en chans att fånga stunden. Kravet på total närvaro. Man kan förstås själv välja om man vill framkalla negativet eller spara det inuti kameran, som ett gömt minne av ett ögonblick.

 

Sofia har designat och tillverkat en fungerande hålkamera i silver som bärs runt halsen i kedja. Efter över en timmes tuff överläggning utsåg juryn henne som vinnare bland de tre finalisterna som tagit sig hela vägen till final.

Det var en överraskad och glad Sofia som fick ta emot nyheten om att hon vunnit.

Sofia Bankeström

–  Oj, jag blir jätteglad och jätteförvånad. Detta trodde jag inte, säger hon. 

Sofia berättar att det var många timmars arbete för att lyckas få det rakt och rätt. 

 – Jag är väldigt, väldigt envis. Jag har tagit isär och lött om flera gånger. Men det har varit en bra utmaning för mig. 

Juryns motivering

Deltagaren har skapat ett bidrag som verkligen fångar ett ögonblick. Hon imponerar med sin kreativitet då hon speglar temat på ett roligt sätt, men framförallt imponerar hon med ett gediget hantverk. Smycket, i sina former och funktioner, är tekniskt svårt att tillverka och att lyckas få den bakre skivan att fungera så bra, är en svår uppgift. 

Ett stort tack till juryn från Guldalliansen som bidrog med sin kompetens. Juryn bestod utav tre duktiga guldsmeder med lång erfarenhet från branschen:

Christian Fredriksson, Christian Guldsmed

Anders Rudholm, Guldsmed Anders Rudholm

Peter Gustavsson, Smyckesverkstaden 

Christian, Peter och Anders bedömer bidragen hos Norsk Svensk Guld.

 

2:a plats: Carin Tällberg

7 000 kr i presentkort hos Norsk Svensk Guld AB.

Carin-Tällberg2-600-px 

 

3:e plats: Josefin Johansson

3 000 kr i presentkort hos Norsk Svensk Guld AB.

Josefin-Johansson-600-px

 

Grattis till Carin och Josefin till era vinster! 

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 3 kommentarer

Annonser