Familjeägt gjuteri som börjar se i 3D

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Robin Hafner, VD på Kalman Hafner. Robin Hafner, VD på Kalman Hafner.

Under vårt besök på Inhorgentamässan i februari passade vi på att träffa Robin Hafner, VD på det tyska ädelmetallgjuteriet Kalman Hafner GmbH. För oss berättar Robin om företagets passion för de senaste 3D-teknikerna och varför han trivs så bra med att jobba med svenskar.

I 46 år har det tyska familjeföretaget Kalman Hafner GmbH (inte att förväxla med ädelmetallgrossisten C.Hafner) varit leverantörer till Europas smyckesindustri. Det hela började i den så kallade "guldstaden" Pforzheim när Robins far, Kalman Hafner, utbildade sig till guldsmed. Idag har företaget ca. 50 anställda, varav många är inom släkten, däribland Kalmans son Robin och Kalmans bror Victor. 

Inte bara en gjutleverantör

Kalman Hafner, som är mest känt som en leverantör av traditionella gjuttjänster, har på senare år satsat mycket på ny teknik. Detta var tydligt på Inhorgenta när vi i deras monter fick en glimt av denna nya värld av maskiner och teknik. 3D-utskrivna prototyper med maximal precision visades upp här tillsammans med fina gjuttekniker.

– Vi använder oss alltid av de senaste teknikerna. Vi har sedan företagets början strävat efter att optimera gjuttider och använda modern utrustning för att effektivisera processerna, säger Robin. 

Företaget jobbar idag med två 3D-printers. De har olika märken och tekniker, vilket Robin menar är en styrka. 

– Vi har testat olika maskiner och nu har vi hittat de två som vi tycker kompletterar varandra bäst. Det är en bra mix. Den ene maskinens svagheter är den andra maskinens styrka. 

Men Robin förklarar också att de erbjuder hela produktionskedjan. 

– De jobben som måste utföras av en guldsmed kan vi erbjuda genom nära samarbeten med duktiga smeder, säger han.

KalmanHafner-3d-printer-prototyper KalmanHafner-Ädelmetallgjutning3D-printade prototyper till vänster . Till höger ser ni gjutformar samt ett gjutträd (klicka på bilderna för att se större). 

Tycker att svenskar är bra och enkla att jobba med

Kalman Hafner har jobbat upp en stor kundkrets i Sverige. Robin förklarar att de tycker om att jobba med svenskar eftersom de är bra och lätta att jobba med. 

– Svenskar är lojala och ärliga, menar han. 

När vi ber honom exemplifiera så förklarar han snabbt att det är en unik ärlighet som svenska företagare besitter: 

– Om ni är missnöjda med något så ringer ni och berättar det. Det är något vi uppskattar eftersom ni ger oss en chans att rätta till problemet. Det är faktiskt ganska ovanligt, jag skulle säga att personer från andra länder snarare är tysta med sitt missnöje och sen kanske de slutar anlita oss. 

 I slutändan blir ju alla nöjda när vi har förbättrat något, lägger han till. 

Tycker att Inhorgenta är bästa mässan

På Inhorgenta ställde de i år ut för femte gången. Mässan, som är en stor samlingspunkt för branschen, är faktiskt den enda mässan som Kalman Hafner väljer att ställa ut på. Det beror både på mässans innehåll samt på vilka som besöker mässan.

– I verktygshallen är det stor variation och det finns verkligen något för alla. Allt från det stora till det lilla, säger Robin och fortsätter: 

– Sen är Inhorgenta ett jättebra tillfälle att möta hela industrin. Det är svårt att få tiden att räcka till och möta alla utanför mässan. Till exempel får vi träffa en del av våra svenska kunder när vi är här. Då känner vi att det verkligen är värt det.

Aurumforum-KalmanHafner-InhorgentaKalman Hafners monter på Inhorgenta. 

Trots att Inhorgenta är favoritmässan så berättar Robin att de nu funderar på att ställa ut på svenska Precious, en mässa som blir allt större och populärare även utanför Sverige. 

– Blir det inte nu till hösten så blir det nästa år, säger han.

  • Text:
  • Bild:Jennifer Pålsson

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser