fbpx

Smyckenas trädgård

Den 23 februari öppnade Nationalmuseums nya utställning om trädgården i konsten. I väntan på en juvelutställning på samma tema bjuder vi på en fiktiv utställning: Smyckenas trädgård.
Brosch Dior

Juvelutställning med trädgårdstema

Ingen konst utan trädgården tänker jag när jag får pressmeddelandet om Nationalmuseums nya utställning ”Trädgården”, som visar hur trädgården skildrats i konsten under olika perioder. Inga smycken heller, tänker jag sedan. Flora och fauna har ju inspirerat även juvelerare och smyckekonstnärer i alla tider, från de vackraste av blommor till insekter.

I väntan på att Nationalmuseum ska inse att det också är dags för en juvelutställning på tema trädgård, har jag kurerat en alldeles egen utställning fylld med små underverk: Smyckenas trädgård.  

Dödligt vackert i smyckenas trädgård 

I smyckekonstnären Märta Mattsons trädgård får de döda insekterna en hedersplats. Hon skapar konst av sin egen insektsfobi och omvandlar såväl cikada-vingar som verkliga skalbaggar till smycken. Det kan låta lite – obehagligt. På ett sätt, ja, men Märta Mattssons konst är också vacker. Hon ser det sköna i det frånstötande och får också oss andra att titta fast vi inte riktigt vill. Märtas insekter får ett nytt liv – och ett nytt syfte. Cikadavingarna är förstärkta med resin och färgpigment och prydda med guld och skimrar mjukt.   

 (Alla material från döda djur som hon använder är certifierade eller på annat sätt etiskt garanterade och godkända av CITES, en internationell överenskommelse som ska skydda hotade djur och växter från internationell handel. Reds. anmärkning)  

Märta Mattsons Örhängen
Kan Märta Mattson örhängen omvandla insektsfobi?
Boucheron Ring
Boucherons ring som får mig att tappa andan.

Ode till naturen

När jag såg Boucherons ”Fleurs Éternelles” tappade jag andan. Det var, och är något av det vackraste jag sett: Verkliga blomblad, från rosor, hortensior, vallmo och anemoner samsas med ädelstenar av olika slag. 
Det är inte helt lätt att reda i hur de har tillverkats, juvelhuset hänvisar till att man använt en hemlig teknik och att varje blomblad har stabiliserats med någon slags lack utan att använda kemikalier (kanske de inspirerats av vår Märta?) Hur som helst har de där bräckliga bladen fått evigt liv. Här har blombladen fått sällskap av en lila safir och pistiller av spessartitgranater.  

Som Babylons hängande trädgård

Dior är känt för sin passion för blommor och trädgård. Det märks inte minst i Victoire de Castellanes (creative director för juveler) kollektion Côte Jardin där hon låter sig inspireras av Versailles trädgårdar. Just den här broschen för dock tanken till Babylons hängande trädgårdar, ett av världens sju underverk. Den blommar av diamanter, smaragder, tsavoriter, peridoter, rosa turmaliner, lila safirer, demantoider, spessartitgranater, alexandriter, krysopraser…  

En kackerlackas skönhet  

Ingen gillar flugor och kackerlackor, inte jag heller. Ändå får den här trefingerringen i guld från spanska ECH mig att le. Liksom Märta Mattson utmanar de synen på vad som är vackert.  

 

 

Brosch Dior
Dior inspireras av Versailles trädgårdar.
Ring Ech jewelry
Trefingerring från spanska Ech.

Små hemligheter  

Den poetiska designen är ett Van Cleef & Arpels-signum. En annan är den tekniska skickligheten. I kollektionen ”Le Secret” sammanstrålar de på typiskt Van Cleef & Arpels-vis: Alla smycken bär på en hemlighet. I den här broschen döljer sin en liten fågelunge under fågelmammans vinge, som rör sig med hjälp av en dold mekanism. Broschen bjuder på ännu en poetisk-teknisk hemlighet: Rubinerna är  infattade med juvelhusets patenterade så kallade mystery setting-teknik, vilket innebär att stenarna placeras så att fattningen döljs.  

Fjäriln vingad

Fjärilar är alltid vackra (om de inte kommer för nära) och de här örhängena är extra vackra med tanke på att de är tillverkade av Fairmined-certifierat guld och etiskt framtagna diamanter, godkända av Responsible Jewellery Council (världens ledande organisation i arbetet med att utforma en standard för hållbarhet inom smycke- och klockbranschen). De ingår i kollektionen ”Happy Butterfly x Maria Carey Collection” som Chopard lanserat i  samarbete med, just det, Mariah Carey.    

Fransk favorit  

Jag är helt besatt av ekoxar och i väntan på att få se en alldeles levande, skulle jag med nöje glädja mig med de här örhängen av franska juveldesignern Lydia Courteille. Lydia är en mina favoriter och hon inspireras av allt från insekter till myter och skapar sin alldeles egna värld. Tips: Är ni i Paris, besök Lydias underbara sagovärld på Rue Saint-Honoré!   

 

Brosch Vand Cleef Arpels

En fågel med flera hemligheter. Från Van Cleef & Arpel.

Fjärilar designade tillsammans med Maria Carey.

Lydia Courteille Örhängen

Lydia Courteille bjuder in till hennes sagovärld med dessa ekoxar.

Tillsammans är vi starka  

Guldsmeden Hilda Lancing finner inspiration överallt, men allra mest i naturen. I det här halsbandet finns också ett budskap: Tillsammans är vi starka. Hilda skapade halsbandet till Designforum 2018, ett halsband  med hundratals små myror i silver som kryper längs en sirlig blomkvist av guld prydd med små safirer. Temat var ”Altruism”. ”Ensam är den lilla vilsen, men tillsammans bildar dom långa trådar, stegar och ett sammanhang med sina egna kroppar för att nå målet.”  

Halsband av Hilda Lancing
Hundratals myror som tillsammans bildar ett magiskt halsband.

Oåtkomlig skönhet

Jag älskar tistlarnas otillgängliga skönhet. De tycks säga: ”Betrakta mig gärna på avstånd men du plockar mig på egen risk”. Guldsmedsmästaren och smyckedesignern Lotta Torstensson/Goldbar Jewellery & Design, som för övrigt har en sagolik känsla för färg, har verkligen fångat tistelns oåtkomliga skönhet med fasetterade tahitipärlor omgivna av violetta safirer. 

 Naturlig design 

Towe Norlén hämtar inspiration från naturen på ett oväntat sätt. Ett av hennes starkaste kännetecken är mönstret ”Silk”, en unik design som  återspeglar naturens mest perfekta skapelse: Den silkeslena perfekta huden. Det vindlande tredimensionella smyckemönstret har Towe tagit fram i samarbete med sin man som är hudforskare.  

–  I naturen anpassas en organisms form successivt efter den funktion den ska fylla och efter omgivningen den befinner sig i. Det gör till exempel att växters utseende ständigt utvecklas, det finns inte ett blad som är det andra exakt likt. Yttre omständigheter som exempelvis luftfuktighet, vind och temperatur är bara några faktorer som påverkar naturen under utvecklingen av nya levande former.  

–  Precis som i naturen, utgår jag från en grundform byggd enligt naturens principer. Sedan bestämmer jag de yttre omständigheter som avgör hur formen utvecklas, hur ett frö sakta växer och blir till en blomma, berättar hon.  

 

Precis som i naturen, utgår jag från en grundform byggd enligt naturens principer.

 

Fånga dagen  

Med sin rika blomning symboliserar körsbärsblomman livet och dess skönhet – men också livets skörhet och slut. Dess korta blomning tycks uppmana oss att se det vackra i nuet. Den fångade definitivt smyckedesignern Thomas Carlssons uppmärksamhet när han skapade de här örhängena inför juvelmärket Engelberts 100-årsjubileum (2020). Cherry Blossom är tillverkade i vitt guld med briljantslipade diamanter, navettslipade smaragdgröna tsavoriter och rosa safirer.  

Evig kärlek

Människans kärlek till rosen sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, och så klart en vanlig inspirationskälla hos juvelerare. En av de vackraste rosorna i smyckeväg jag sett, är ”Wild Rose” från Ole Lynggaard Copenhagen som utstrålar en slags skör styrka.  

Pumpadags!

Fartfyllt och överdådigt på ett sätt vi inte är riktigt vana att se i svensk juvelerarkonst: Örhängen i design av Oscar Magnuson för W.A Bolin, med akvamariner slipade till pumpor, ovala diamanter, rubelliter, tanzaniter och briljanter. Ur kollektionen Blossom.   

Örhängen från Goldbar

Fasetterade tahitipärlor av guldsmedsmästaren Lotta Torstensson.

Towe jewels ring

Towe Norlén hämtar inspiration från naturen på ett oväntat sätt.

Örhängen Engelbert

Körsbärsblomning skapad av Thomas Carlsson.

Broschen Wild rose från Ole Lynggaard Copenhagen.

Oscar Magnusson Bolin örhängen

Akvamariner slipade till pumpor från W.A Bolin.

En uppmaning…

En panter kanske inte har så mycket med trädgårdar att göra men jag tar med bilden av Cartiers berömda panterbrosch med den stora cabochonslipade kashmirsafiren som en uppmaning till Nationalmuseum: Broschen var med på Nationalmuseums utställning Sköna juveler 2008 – nu är det dags för en ny juvelutställning.  

Bonus!

Utställningen Trädgården bjuder på ett litet bonus:  På det här porträttet av Marie Antoinette, på promenad i Trianons park, ser man drottningens armband som såldes på Christies härförleden – för 8, 2 miljoner dollar. Inför den auktionen berättade auktionshuset att armbanden kostade en förmögenhet redan då drottningen beställde dem och att hon var tvungen att både sälja av gamla juveler (till underpris) och låna pengar av sin make kungen för att ha råd. Alltför dyra tyckte hennes mor, kejsarinnan Maria Teresia av Österrike, som i ett brev förmanade sin dotter att inte köpa dem. Porträttet är målat av den svenske konstnären Adolf Ulrik Wertmüller 1785. 

 

Panterbrosch Cartier
Cartiers panter får också vara med i trädgården.
Marie Antoinette
Marie Antoinette strosande i trädgården med dyrgrip på handleden.
Tips!

Vill du se den utställning som inspirerade Kina till att skapa denna fiktiva online-utställning? Bege dig då till Nationalmuseum i Stockholm där utställningen Trädgården – Konst och natur under sex sekler pågår fram till 7 januari 2024. Följ oss gärna på Instagram och Facebook där du får snabbast uppdatering inför kommande artiklar.

Relaterade artiklar

Skrammelarmband av suzanne farnert

Suzanne Färnert – creolernas drottning

Suzanne Färnert i Uppsala är en av våra främsta guldsmeder och smyckekonstnärer. Hon är också...

Ansikte ring i oxiderat silver

Guldsmide i internationell toppklass i lärdomsstaden Lund

Efter 48 år var guldsmedsmästarna Margareth Sandströms och Peter de Wits butik i Linköping närmast...

Layers of pink brosch av Yasar Aydin

Faller du för fallosen?

Fallosen som symbol avbildas ofta som en erigerad penis och återfinns i kulturer över hela...

Detdukadebordet Inhorgenta award2024

Inhorgenta Award 2024

Inhorgenta i München är ett inspirerande mässa med smycken och klockor, ädelstenar, verktyg, maskiner, föredrag...

Richard Burton and Liz Taylor in Portofino

Varför (vissa) män tycker det är svårt...

Smycket kan vara den gåva som är absolut mest laddad med symbolik och känslor, och...

Aqua, Ambra, Aquila – Kotka International Jewellery Competition

Aqua, Ambra, Aquila – Kotka International Jewellery...

"The sea giveth, the sea taketh". Så lyder årets tema på den finska smyckestävlingen ”Aqua,...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR