fbpx

Smyckeauktioner – här handlar smyckepassionistan!

Smyckeauktioner

Försommaren är lika med smyckeauktioner – och vi handlar som aldrig förr. Yngre köpare har fått upp ögonen för antika smycken. Färgstenar, gammalslipade diamanter och pärlor står högt i kurs.
antikslipad diamant i ring
Bedårande ring från 1800-talets första hälft i guld med blå emalj samt en flack antikslipad diamant. Klubbades för 51 000 kronor (utrop 11 400 kronor). Kaplans.

Spana in smyckeauktioner

Uppdrag: Att spana in vårens och försommarens smyckeauktioner. Bland alla gnistrande, glimmande, glänsande skönheter fastnar jag särskilt för halsband. Av den där gamla hederliga sorten med stenar av någon sort på rad (tänk klassiskt pärlhalsband).

Min favoritsmyckestil för närvarande är nämligen min mors korall- och jadehalsband (båda av tveksam kvalitet) tillsammans med en lång guldkedja med medaljong med barndomsfoto i (ett av mina signatursmycken).

Maffiga kedjor är väl den mesta halsbandstrenden just nu men jag vill hitta min egen stil (något jag alltid tjatar om när det kommer till trender). Det kan förstås hända att min nya stil har något att göra med att jag slaviskt följt ”And Just Like That” under våren och (igen) tjusats av Sarah Jessica Parker som Carrie Bradshaw och hennes stil. Smyckestilen inkluderad. Som gärna består av flera halsband tillsammans,  gärna med en längre kedja med berlock (ett av Sarah-som-Carries signatursmycke i den nya serien).

Suck, så lättpåverkad jag är… Men snyggt är det likafullt.

Pärlor collier från Kaplans smyckeauktioner
Pärlor trendar på auktioner. Det speglar också intresset för pärlor i modevärlden – tänk bara alla coola killar som nu bär pärlor. Här en ovanligt lång pärlcollier (160 cm) med lås med tre gammalslipade diamanter. Sålt för 47 000 kronor (utrop 15 000 kronor).

Unga gillar gammalt

Under sommarens smyckeauktioner klubbades flera rivierè-halsband (de där med stenar på rad) med gammalslipade diamanter (de där charmiga skönheterna som föregår den moderna briljantslipningen av diamanter) och andra typer av antika halsband med färgstenar. Visar det månne ett uppsving för halsband av den lite mer gammaldags sorten?

Läs mer om gammalslipade diamanter i artikeln ”Smycketrend: Gammalslipade diamanter”.

Kanske, kanske inte. Vi kan i alla fall konstatera att det handlas smycken på auktion som aldrig förr; resultatet från Kaplans Smyckekvalité var exempelvis det högsta någonsin för en smyckeauktion hos auktionshuset. Det visar sig också att fler och fler yngre kvinnor köper smycken på auktion. Och de gillar gamla smycken.

Alla, oavsett ålder, vill ha det där unika smycket med personlighet och kvalitet

– Vi upplever generellt ett stort intresse för antika smycken på våra auktioner. Extra kul den här gången var det stora åldersspannet på våra köpare. Och alla, oavsett ålder, vill ha det där unika smycket med personlighet och kvalitet. Där fick de nytillverkade smyckena ge vika, efterfrågan var inte lika hög på en samtida briljantslipad diamant som på en antik gammalslipad diamant, berättar Charlotte Elmér på Uppsala Auktionskammare.

Cecilia Andrén på Bukowskis berättar också om yngre köpare.

– Det är en stark efterfrågan på bra smycken och diamanter, gärna gammalslipade, just nu, och yngre kvinnor förefaller leta mer aktivt efter vintage-smycken. Jag hoppas att den trenden håller i sig!

rivierehalsband med gammalslipade diamanter från Bukowskis smyckeauktioner
Gammalslipade diamanter (föregångare till den moderna briljantslipningen) är en av de trender som glittrar intensivt på juvelhimlen just nu. Den här collieren i guld och silver med gammalslipade diamanter från tidigt 1800-tal klubbades för 240 000 kronor på Bukowskis. Utropspriset var 150 000.
armband med diamanter artdeco
Rent stilmässigt är Art Deco alltid populärt. Här ett armband tillverkat i platina, med genombruten dekor från tidigt 1900-tal med tre briljantslipade diamanter och 378 mindre gammalslipade, samt 78 baguetteslipade diamanter på totalt nästan 22 ct. Sannolikt tillverkat i Frankrike. Sålt på Stockholms Auktionsverk för 290 000 kronor. Utrop 200–250 000 kronor.

Smycken berättar

Det finns många anledningar att handla smycken på auktion. Prisbilden. Unik stil. Och såklart miljömedvetenhet.

– Precis som i övriga samhället har miljöfrågan och hållbarhetstänket även nått smyckevärlden. Vi köper hellre ett fåtal unika smycken av hög kvalitet. Smycken som är en del av kretsloppet och som man kommer att ha länge, säger Charlotte Elmér.

Gamla smycken, ofta vackra som konstverk, tjusar oss också för att de har en historia att berätta. Cecilia Andrén fångar charmen, det nästan sagolikt fascinerande med antika smycken, när hon berättar om ett garnityr bestående av en tiara, en collier, en brosch och ett par örhängen i originaletui från 1800-talet.

– Garnityret var helt fantastiskt, nästan svindlande, att arbeta med. Hur såg det ut i Paris i den miljön där det införskaffades? Hur lät det? Och hur fick man hem det till Sverige? Det är bara några av de fantasieggande frågor man kan ställa sig. Och tänk alla dessa storslagna kvinnor som har burit smyckena!

Och tänk bara att få se ett smycke från 1700-talet… Som den collier i silver tillverkat av turkosblått cabochonslipat glas i ovaler med mellanliggande rosetter infattade med markasiter och mittparti med en droppe krönt av en rosett, som såldes på Stockholms Auktionsverk.

– Det väckte så klart stort intresse eftersom det finns få smycken bevarade från denna tid. Smycken under 1700-talet gjorda med ädelstenar omarbetades på grund av att tillgången på ädelstenar var begränsad, berättar Sara Berglund, som är smyckespecialist på Stockholms Auktionsverk.

Ett garnityr bestående av en tiara, en brosch, en collier och örhängen
Ett garnityr bestående av en tiara, en collier, en brosch och ett par örhängen i originaletui från 1800-talet.
halsband från 1700-talet med turkosa stenar
Det finns få smycken bevarade från 1700-talet. Smycken med ädelstenar omarbetades ofta på grund av att tillgången på ädelstenar var begränsad, berättar Sara Berglund, som är smyckespecialist på Stockholms Auktionsverk.

Rosa topaser en höjdpunkt

Ett halsband sticker ut särskilt under försommarens smyckeauktioner: Ett med rosa topaser från tidigt 1900 som såldes för 285 000 kronor och därmed blev det dyraste objektet på Kaplans ”Smyckekvaliten”. Utropspriset var 55 000 kronor.

Blev ni förvånade över att det betingade ett så högt pris?

– Vi såg med förväntan fram emot budgivningen! En collier av den här kalibern med kvalitet i alla delar av utförandet räknas som en av höjdpunkterna på auktionen. Men vi är ändå överväldigade över resultatet, berättar Marlene Söder på Kaplans.

Handlade det om stenarna? Eller att det är just antikt?

– Både och. De rosa topaserna var utsökta och utvalda med stor omsorg. Guldsmedsarbetet är av enormt hög kvalitet och då blir en sådan här collier enormt attraktiv.

Att handla smycken på auktion kan även vara ett sätt att hitta fina stenar till ett billigare pris för att använda till ett nytt smycke. Men det finns också ett kommersiellt intresse. Just nu ser vi ju en trend för gammalslipade (vi är många som älskar dem) men många stora gammalslipade diamanter av hög kvalitet slipas också om till modern briljantslipning eftersom diamanthandlare kan ta mer betalt för de moderna. Så, tänk om de där coola tennishalsbanden, eller de vackra halsbanden med färgstenar – slaktas?

Cecilia Andrén lugnar mig.

– Jag känner mig helt övertygad om att de inte kommer att slaktas, jag tror att det bland en viss publik – inte minst utomlands – nästan är standard att ha en antik rivière. Och tänk på chefredaktören för Vouge, Anna Wintour, som oftast bär en 1800-tals collier med färgstenar.

Halsband med rosa topaser sålt på smyckeauktioner
Färgstarka ädelstenar är eftersökta. En collier med rosa topaser från tidigt 1900-tal klubbades för 285 000 kronor på Kaplans.

Smyckeauktioner – lektioner i smyckekunskap

Förutom färgstenar och de där gammalslipade diamanterna, är det pärlor som trendar på auktioner. Det speglar också intresset för pärlor i modevärlden – tänk bara alla unga modemedvetna män som har upptäckt dem (och Rod Stewart).

Proveniensen, det vill säga information om ägare och annan historia, är nämligen en betydande del i varför priser ibland skenar iväg

Egentligen är jag mer av en örhängesperson (jag har missat tåg när jag insett att jag glömt ta på mig örhängen och varit ”tvungen” att vända tillbaka). Och så klart hittar jag ett par örhängen som jag drömmer om, i silver med droppformade pärlor samt gammal- och rosenslipade diamanter. De har en gång tillhört Estrid Ericson, formgivare och grundare av Svenskt Tenn. Här blev det (också) en intensiv budgivning, från utropspriset 15 000 kronor till det klubbade priset på 115 000. Proveniensen, det vill säga information om ägare och annan historia, är nämligen en betydande del i varför priser ibland skenar iväg.

pärlörhängen tidigare ägda av estrid ericson
I auktionssammanhangen har proveniensen en särskild betydelse för prisbilden. Bakgrunden, historien om ett föremåls ursprung kan höja värdet avsevärt. De här pärlörhängena som en gång tillhört Estrid Ericson, formgivare och grundare av Svenskt Tenn, klubbades för 115 00 kronor mot utropspriset 15 000 kronor.

Till sist:

Smyckeauktioner är också som en skola i smyckekunskap. Det finns alltid något nytt att lära. Jag hade igen koll på vad en ”camée habillé” var för något men nu vet jag: En särskild typ av kamésmycken där personen som är avbildad är prydd med just smycken, ett pärlhalsband, örhängen – ibland avtagbara.

Handla smycken på auktion? – här är några tips

På Kaplans anger vi detta i katalogtexten till objekten:

  • På auktion kan du hitta allt från moderna klassiker till antika samlarsmycken.
  • Äldre smyckena, både vintage och antikt, har ofta hög kvalitet och hantverksskicklighet. Man kan ofta urskilja antika smyckena på sättet ädelstenarna är slipade på.
  • Föremål på auktion säljs i befintligt skick och att du har undersökningsplikt. Läs beskrivningar ordentligt. Fråga auktionshuset om du inte förstår.
  • Gå gärna på visning – det ger dig en chans att verkligen kolla in de smycken du är intresserad av.
  • Bud är bindande och det tillkommer köparprovision. Onlineauktioner faller under lagen om distansköp och därför har du alltid 14-dagars öppet köp och kan ångra dig.
  • Bestäm din budget redan i förväg.
Brosch camée habillé
Kamébrosch, en så kallad ”Camée habillé” där adelsdamen är klädd med håraccessoarer och smycken. Tillverkad i guld, onyx, smaragder, rubiner och diamanter. Från 1860-talet.
antikt halsband med ametister
Anna Wintour, chefredaktör för amerikanska Vouge, bär ofta antika halsband - gärna ametister. Precis som det här från Bukowskis. Sålt för 36 000 kronor.
Smycket dew drop med vivianna torun Bülow-Hübe
Tips!

Följ oss på Instagram och Facebook för en veckodos av härlig smyckesinspo! Gillar du att läsa om tidlösa smycken? Då vill vi tipsa om artikeln ”Tidlös skönhet – Vivianna Torun Bülow-Hübe”.

Relaterade artiklar

Ring från KJ design

Diamanten – festens hedersgäst

På vinterfesten vill vi glittra ikapp med stjärnorna på himlavalvet! Och ingenting förhöjer feststassen som...

milano jewelry week faith jewels

Milano Jewelry Week – svensk juvelkonst prisad

Milano Jewelry Week är en av årets mest spännande smyckehändelser. I år glittrade den lite...

Kerstin Ohlin Lejonklou brosch guld

Kerstin Öhlin Lejonklou flyger fritt

Kerstin Öhlin Lejonklou är en av Sveriges främsta silversmeder och metallformgivare. I drygt sextio år...

armband av benny ilardogioielli

Fashion&Jewels – smyckerapport från Milano

Överdimensionerade smycken tar plats på catwalken under höstens modeveckor. Men vågar vi vanliga dödliga ta...

bok om smycken

Tre boktips

Att känna till smyckeshistoria ger en djupare förståelse för kultur och samhälle genom tiderna. Aurumforum...

Helena Sandstrom The last swim

Smycken som konsthantverk på Stockholm Craft Week

Stockholm Craft Week är Sveriges största konsthantverksfestival som äger rum första veckan i oktober. En...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR