fbpx

P som i den praktfulla pärlan

Ingen kan ha missat pärlans uppsving de senaste åren. Glatt noterar vi en förändring i hur smyckesbärare, guldsmeder, formgivare, konstnärer och handeln relaterar till pärlorna. Bara under våren 2023 visades två utställningar med fokus på pärlor i Stockholm. Pearls på Galleri och Studio Platina och Pärlorna på Konsthantverkarna. Hur hamnade vi äntligen här? Louise är en av de som har gått från att vara smått oförstående inför pärlans dragningskraft till en av de hängivna.
Pärlhalsband av metallformgivare Klara Eriksson
P som i Pärla. Grå sötvattenspärlor och lås i silver av metallformgivare Klara Eriksson.

Kvinnlighet och moderlighet i pärlförpackning

Mitt första pärlsmycke fick jag vid min konfirmationsdag. Jag höll upp det och tackade artigt, sedan lade jag tillbaka halsbandet i den sidenklädda asken. Där blev det liggande orört i trettio år. Då lät jag trä om det eftersom jag hade läst att knutarna kunde torka och bli dåliga. Men inte bar jag det ändå. Det var något med det söta och snälla hos de små vita kulorna som jag hade svårt att identifiera mig med. Av någon anledning hade jag fått för mig att pärlor var för den duktiga och inte speciellt äventyrslystna flickan med blusen knäppt upp i halsen och för hennes eleganta familjeorienterade mor, mormor eller farmor.
Var kom den uppfattningen ifrån?

Jag är nyfiken på vad en auktoritet inom pärlor, Kumiko Ikeda, tänker om mina föreställningar. Kumiko Ikeda är värderare, distributör, importör och entreprenör. Sedan 2002 driver hon egen verksamhet från Sverige men i nära samarbete med japanska pärlproducenter och pärldistributörer.  Enligt henne lyckas pärlan med konststycket att stå för individualitet och mångfald på en och samma gång. Varje pärla är unik i sin tillblivelse och i sitt utseende men pärlorna som grupp uppvisar stora variationer i form, storlek och färg. Det fantastiska med pärlan är att den varken kräver slipning, polering eller annan behandling för att dess skönhet ska framträda i all sin prakt, nej den är perfekt direkt. Jag frågar Kumiko Ikeda varför hon tror att pärlan är så tätt förknippad med femininitet, moderlighet och fertilitet.

– Jag tror det finns flera förklaringar till det. En av dem handlar om hur pärlor blir till. De flesta ädelstenar bildas i en geologisk process men pärlan som är en biogenisk ädelsten kommer från molluskdjur (ostron och musslor) som med pärlemor skapar pärlan. Redan där finns en koppling mellan skapande av liv och moderskap.
Sedan har vi den runda eller rundade formen, och mjuka linjer, kurvor och fyllighet associerar vi traditionellt sett med den kvinnliga kroppen. Sist men inte minst har vi pärlans delikata yta som kräver lite extra kärleksfull skötsel i jämförelse med ädelstenar av mineral. Lenheten och skörheten kan liknas vid mjukheten hos en kvinnas hy, säger Kumiko Ikeda.

Venus födelse av Botticelli
Venus födelse av Botticelli.

Jag tänker på Botticellis målning Venus födelse. Kärlekens och skönhetens gudinna anländer till Cypern, ståendes i ett gigantiskt pilgrimsmussleskal. Hon skyler sin nakenhet med sitt långa gyllene hår. Hon är oförstörd, ljuv och ren som en pärla. Och utan skönhet och kärlek vad vore vi då? Bibeln har naturligtvis svaret.

Om jag talar människors och änglars tungotal, men saknar kärlek, är jag bara dånande malm eller skrällande cymbal. Om jag har profetisk gåva och förstår alla hemligheter och har all kunskap, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting.

Pärlan som symbol för kyskhet och makt

Ett av Kumiko Ikedas favoritpärlsmycken är den exceptionellt stora och droppformade pärlan som hittades utanför Panamas kust i början på femtonhundratalet och som conquistadorerna lade vantarna på och tog till den spanske kungen. Pärlan fick namnet La Peregrina vilket betyder ungefär Vandraren, och den skulle bli världens mest kända pärla.

Smyckesälskaren och skådespelaren Elizabeth Taylor hade under sin livstid flera generösa äkta makar som uppmuntrade hennes smyckesintresse. En av dem var Richard Burton. Han ropade in La Peregrina på auktion och överlämnade den till sin hustru på allahjärtansdag. Elizabeth Taylor berättar i sin bok My love affair with jewelry en dråplig historia om hur familjens pekineser i ett obevakat ögonblick slukade dyrgripen men att Elizabeth Taylor lyckats lirka den ur vovvens gap utan så mycket som en skråma. Efter Elizabeth Taylors död auktionerades en stor del av hennes smyckessamling ut. La Peregrina gick för 11.8 miljoner dollar år 2011.

Elizabeth the first porträtt
Armadaporträttet med Elizabeth den första. Konstnär: George Gower, 1588.
Kamala Harris i pärlhalsband av Wilfredo Rosado
Kamala Harris i pärlhalsband från Wilfredo Rosado.

Det känns logiskt att La Peregrina gjorde ett tillfälligt stopp hos Drottningen av Hollywood innan hon vandrade vidare. Armadaporträttet av Drottning Elizabeth den första, av konstnären George Gower från 1588 beskrivits som ett skådespel av kvinnlig makt och majestät, noggrant skapat för att inspirera till vördnad och förundran. Och symbolerna är många. En sjöjungfru som lockade de spanska sjömännen i fördärvet, en jordglob för världsherravälde, drottningkronan för hennes rätt att härska, en styv rund halskrage som skulle föreställa solstrålar som i sin tur skulle föra tankarna till Elizabeth som varm och vacker. Och så pärlorna som symbol för hennes kyskhet. På porträttet bär hon inte mindre än sex rader runt halsen, hennes hår är dekorerat med pärlor, de pryder hennes hårsmycke, de är broderade på klänningen. Riktigt kysk och riktigt förtjust i pärlor.

En mer nutida pärlprydd och mäktig kvinna är Kamala Harris. I januari 2021 blev hon USA:s 49:e vicepresident och skrev historia som den första kvinnliga vicepresidenten, därtill med afrikanskt och asiatiskt ursprung. Vid installationen bar hon ett pärlhalsband av den puertoricanske juveleraren Wilfredo Rosade som en hyllning till sina ”systrar” i en av USAs äldsta svarta kvinnoföreningar där hon blev medlem i samband med sina studier vid Howard University.

Halsband av smyckekonstnären Ulrika Swärd. Inte sött och inte präktigt utan helt perfekt. Mahogny, ebenholts, pärlemor, nylon.

Barack Obama i pärlbrosch av Helena Sandström

En våt pärldröm: Barack Obama i Helena Sandströms cykelbrosch...

Helena Sandström Cykelbrosch

... av zink, Tahitipärla, reflexband, säkerhetsnål och oxiderat silver.

Pärlörhängen av Caroline Lindholm

Pärlörhängen av Caroline Lindholm i 18k guld och tahitipärlor. Visades på Konsthantverkarnas utställning Pärlorna våren 2023.

Alla är välkomna i pärlornas gemenskap

För mig handlade det om att jag behövde se pärlsmycken på nya sätt, av smyckekonstnärer och av silver – och guldsmeder som kombinerade pärlan med nya material, visade mig nya kreativa uttryck och lät pärlan förmedla en annan berättelse än den om den goda modern och tjänstvilliga hemmafrun. Och jag behövde få uppleva den pirriga känslan av att ha hittat precis rätt nyans för min hudton och den rätta storleken för min smak. Idag bär jag mina pärlsmycken så ofta jag vill och kan, de sparas inte för ett speciellt tillfälle. Är det vanvördigt? Kumiko Ikeda bekräftar att det i Sverige är vanligare med ett vardagligare förhållningssätt till pärlsmycken än i Japan.

– Traditionellt sett har pärlor symboliserat status och rikedom för den japanska noblessen men idag uppskattas och bärs pärlor även i de breda lagren i Japan. Men fortfarande är det vanligare att de bärs i samband med viktiga livshändelser så som bröllop, begravningar och andra händelser med stor ceremoniell betydelse. Det finns en kutym kring vilken typ av pärlsmycken som passar vid de olika högtidligheterna. Generellt anses det opassande att bära färgade pärlor och alltför avancerad design vid tex begravningar. Ett enradigt pärlhalsband i en klassisk färg är att föredra för visa respekt och vördnad, säger Kumiko Ikeda som förhåller sig till etiketten vid formella tillställningar men till vardags väljer pärlor efter outfit och humör.

Ama - kvinnliga japanska fridykare som dyker efter pärlor och skaldjur.
Ama kallas de kvinnliga japanska fridykare med exceptionell förmåga att hålla andan under vatten som dyker efter pärlor och skaldjur. Ama är en tusenårig tradition.
Assaels kampanj Elegance With Attitude från 2023
Assaels kampanj Elegance With Attitude från 2023. Foto: David Benoliel

Okej så vi älskar pärlor. Men naturen då, ta den inte skada av pärlodling?

– Ansvarsfull pärlodling kräver korrekt avfallshantering och övervakning av vattenkvaliteten för att minimera riskerna för skadliga algblomningar och syrebrist. Medan pärlostron själva filtrerar vatten och förbättrar vattenkvaliteten genom att minska partiklar och överskott av näringsämnen är deras förmåga att ta bort föroreningar begränsad därför är avfallshanteringen central, understryker Kumiko Ikeda.

Elegans med attityd

För ett par år sedan lanserade den amerikanska juveleraren Assael en kampanj där de tryckte på den starka kopplingen mellan det feminina och pärlan. Pärlor är smakfulla med en vacker, mjuk glöd utan onödigt bling. Ett perfekt sätt att förmedla kvinnlig styrka, tyckte man. I samband med årets kampanj – Elegance with Attitude- valde man ett annat perspektiv: pärlor passar alla oavsett ålder, kön, etnicitet och livsstil.

Jag säger inte emot.

Ama - kvinnliga japanska fridykare som dyker efter pärlor och skaldjur.
Tips!

Vill du läsa mer om Ama så tipsar vi om artikeln: The Breath-hold of Japan’s pearl diving mermaids

Följ oss gärna på Instagram och Facebook där du får snabbast uppdatering inför kommande artiklar.

Relaterade artiklar

Skrammelarmband av suzanne farnert

Suzanne Färnert – creolernas drottning

Suzanne Färnert i Uppsala är en av våra främsta guldsmeder och smyckekonstnärer. Hon är också...

Ansikte ring i oxiderat silver

Guldsmide i internationell toppklass i lärdomsstaden Lund

Efter 48 år var guldsmedsmästarna Margareth Sandströms och Peter de Wits butik i Linköping närmast...

Sebastian Schildt ring i platina med diamanter

Fria associationer kring ädelmetallen Platina

Om platina inte vore en ädelmetall, vem vore den då? Louise Michaelsson associerar fritt i...

Layers of pink brosch av Yasar Aydin

Faller du för fallosen?

Fallosen som symbol avbildas ofta som en erigerad penis och återfinns i kulturer över hela...

Detdukadebordet Inhorgenta award2024

Inhorgenta Award 2024

Inhorgenta i München är ett inspirerande mässa med smycken och klockor, ädelstenar, verktyg, maskiner, föredrag...

Richard Burton and Liz Taylor in Portofino

Varför (vissa) män tycker det är svårt...

Smycket kan vara den gåva som är absolut mest laddad med symbolik och känslor, och...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR