Guldpriset sticker i höjden

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Guldpriset sticker i höjden Norsk Svensk Guld AB

Året har inletts med ett snabbt ökande guldpris. Eftersom guld har ett dagspris kan vi räkna med något högre priser på guldsmycken en tid framöver.

Informationen nedan är hämtad från ädelmetalleverantören Norsk Svensk Guld AB. Infon kommer från deras dagsnoteringar, guldpris-genom-historien samt nyhetsbrev.

 

2015 har startat med en otrolig fart rätt uppåt för guldpriset. Många experter såg inte denna höjning komma och det spekuleras i hur länge det kan fortsätta stiga. Är det övervärderat eller kan det stiga till samma rekordhöga siffror vi såg 2011 och 2012?

Det är alltid svårt att spekulera i om och när det är ett bra tillfälle att köpa eller sälja guld, och experterna är oense. Vad vi kan konstatera är att vi just nu ser ett väldigt högt guldpris, högre värderat än platina, och det kan innebära att det snart faller igen. Å andra sidan har vi sett det stiga ännu högre tidigare.

Dollarn stiger även den snabbt i kurs, och historiskt sett så borde detta innebära ett sjunkande guldpris. Men så är alltså inte fallet nu, och det ska bli väldigt spännande att se vad som händer framöver.

Nedan kan du läsa om guldprisets utveckling under det sista kvartalet 2014.

Guldpriset sista kvartalet 2014

Det sista kvartalet 2014 inleddes den 1 oktober med en notering på 1 208,50 usd/oz. Därefter skulle det under dessa tre månader komma att pendla starkt upp och ned, och experterna blev nog allt lite tagna på sängen. Under hela kvartalet skulle många diskussioner komma att handla kring hur folkomröstningen om guldreserverna i Schweiz skulle påverka priserna. Utfallet blev ett tydligt nej i frågan om invånarna tyckte att landets reserver skulle bestå av minst 20 % guld. 

Under oktober månad lyckades priserna klättra till 1 251,75 usd/oz (kvartalets högsta) för att sedan falla till kvartalets, och även årets, bottennotering den 6 november på 1 144,50 usd/oz. Efter några toppar och dalar kom ytterligare en topp den 10:e december (se graf ovan) då noteringen var 1 228,25 usd/oz, för att slutligen sedan landa på en notering strax under 1 200 dollar-strecket, närmre bestämt på 1 199,25 den 31:a december.

Guldpriset-kvartal4-2014

 

Men ett stigande dollarpris och en svagare position för den svenska kronan, gör att vi ser mer häpnadsväckande siffror i guldpriset mätt med svenska kronor. Trots en relativt svag slutnotering ökade guldpriset i kronor, med en högsta notering på 303,27 kr/gram den 29 december.

Det fjärde kvartalet var intressant att följa med dess upp- och nedgångar. Vad de pendlande priserna beror på kan vara många faktorer. En är valutakursen, en annan är det sjunkande oljepriset och sen kan definitivt oroligheterna som pågår runt om i världen, spela sin roll.

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser