El Dorado - Staden av guld

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
El Dorado - Staden av guld

Har du hört talas om myten om El Dorado, den förgyllda staden? Det sägs att sägnen föddes när de spanska conquistadorerna kom till Peru på 1500-talet. 

El Dorado lockade spanjorer och andra europeer

Spanjorerna trodde knappt sina ögon när de såg Inkarikets skatter. Templens guldtäckta väggar fick spanjorerna att drömma och fantisera om mer – om en hel stad, ett berg eller en sjö täckt av guld. Myten om El Dorado spreds till Spanien och Europa och lockade en mängd lycksökare.

Offergåvor i form av guld

Myten sa att en kung eller en hövding varje år, enligt gammal sed, gav sig ut på sjön. Han var naken och täckt med guldpuder. När han kommit till mitten av sjön badade han först av sig guldet och offrade sedan guld till gudarna genom att sänka ner skatter i sjön. När han var klar offrade hans folk, som stod på stränderna omkring, ännu mer genom att kasta guld i sjön.

Guldfynd i sjön Guatavita

Många expeditioner kom till Sydamerika för att söka efter El Dorado, men ingen lyckades. Under 1530-talet hittades en del guld i områden där det också fanns salt. Saltet sades vara nyckeln till guldet och 1545 gjordes ett försök att få upp guld ur sjön Guatavita som ligger högt upp i Anderna i Colombia. Under tre månader arbetade man de för att tömma sjön på vatten. En del guld hittades, men inte så mycket som man guldsökarna hoppats på.

Myten om El Dorado lever vidare

Jakten på El Dorado har kostat många människoliv och området är numera skyddat. Det hindrar inte att myten om skatten lever vidare och att många drömmer om att hitta den guldfyllda sjön eller den förgyllda staden.

  • Text:

Relaterade artiklar (efter tagg)

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser