2013 – Ett historiskt år för guldet

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
2013 – Ett historiskt år för guldet

Efter tolv års stigande guldpris var det 2013 dags att gå åt andra hållet. En tidsfråga var de flesta överens om och frågan var inte om guldpriset skulle sjunka – utan när.

2013 kommer att gå till historien som året med det största guldpris-fallet på flera årtionden. Trots en tillfällig återhämtning efter sommarens kraftiga fall i juni, då guldpriset föll från ca 1400 usd/oz till ca 1240 usd/oz, lyckades inte priset hållas uppe.

Årets lägsta notering blev, efter månader av sjunkande pris, i december. Dagen före julafton tog sig guldet under 1200$-strecket med en bottennotering på 1192,75 usd/oz. En del av förklaringen är att amerikanska Federal Reserve meddelade att de drar ner på stödköpen av obligationer med 10 miljarder dollar per månad, och med avsikten att sakta fortsätta dra ned på dessa under 2014. Årets fjärde kvartal avslutades med en notering precis över 1200-dollarstrecket, närmre bestämt på 1201,50 usd/oz.

En av de största anledningarna till de fallande guldpriserna är den allt stabilare världsekonomin. När den ekonomiska världskrisen var som värst år 2011 nådde därför guldpriset sina rekordnivåer. Sakta men säkert har de krisdrabbade länderna nu återhämtat sig och detta syntes tydligt på guldpriset under förra året. Både den amerikanska och även andra västländers börser visade under 2013 mycket positiva siffror. 

Nu är frågan vad som händer härnäst och som vanligt är experterna oense. Merparten hävdar dock att priset med största sannolikhet kommer att sjunka ett tag till och att vi kommer se guldpriser ligga strax under 1200 usd/oz eller närmare 1150 usd/oz under 2014. 

Sjunkande pris leder till mer guldinvesteringar

Under 2013 har en stor grupp sparare valt att helt eller delvis sälja av sina besparingar i guld och istället satsa på till exempel aktier. Detta betyder dock inte att intresset för att investera i guld har minskat. Många som följt utvecklingen under de senaste årens guldrally, men inte investerat, ser nu de lägre priserna som sin chans att investera. 

I USA såg exempelvis US Mint en uppgång med 14 % på sin försäljning av guldmynt i april då guldet hade det största 2-dagars fallet sedan 1974. Dessa typer av investeringar påverkar inte guldpriset nämnvärt men det visar tecken på att det finns många som tror att guldet kommer att återhämta sig framöver.

I Asien fortsätter efterfrågan på guld att vara stor och många talar om att guldet är på väg från väst till öst. Länder som Kina, Indien, Turkiet och Thailand står redo att investera när västvärlden säljer av sitt guld. 

Positivt för smyckesbranschen

Guldprisets kraftiga nedgång verkar nu ha stabiliserat sig. Vi hoppas att smyckesbranschen får sig ett lyft och att priserna möjliggör större satsningar på ädla och unika smycken.

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser