Guldstaden Pforzheim: ett centrum för guld och smyckestillverkning

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Marknadsplatsen i Pforzheim, målad omkring år 1850. Marknadsplatsen i Pforzheim, målad omkring år 1850.

Guld och smycken gjorde tyska Pforzheim världskänd. Men under andra världskriget bombades staden och ur- och smyckestillverkningen var nära att gå förlorad. Stadens guldsmeder lät sig inte slås ner – idag är Pforzheim åter landets största smyckescentrum!

Pforzheim ligger i sydvästra Tyskland och har 117 000 invånare. Staden är sedan flera århundranden vida känd som ”Goldstadt” eller ”Guldstaden”. 

Trots sin mörka historia, är Pforzheim idag ett centrum för guld, ur- och smyckestillverkning. De flesta av Tysklands största grossister  inom ädelmetaller, som även är bland de största i världen, återfinns i Pforzheim. Även 80 procent av de smycken som exporteras från Tyskland kommer därifrån.

Guldstaden blev smeknamnet  

Grunden till den för staden så viktiga industrin lades 1767 när den första ur- och smyckesfabriken etablerade sig, därefter följde allt fler.

Den gyllene industrin fick Pforzheims ekonomi att blomstra och satte staden på kartan över kända guld- och smyckesstäder.  

Förstördes under andra världskriget  

Under andra världskriget bombades staden flera gånger, varav allvarligast den 23 februari 1945. 17 000 människor miste livet och 83 procent av Pforzheims byggnader förstördes.

Smyckestillverkningen var dock inte till ända. Under de kommande två decennierna återskapades staden, guldsmeder byggdes upp sina verksamheter igen och Pforzheim blev än en gång mittpunkt för Tysklands ur- och smyckestillverkning.

Kända guldsmeder och fabriker

Av de smycken som i dag säljs i Tyskland kommer strax under 70 procent från Pforzheim. 

I staden huserar flera kända guldsmeder och smyckestillverkare, så som Wellendorff och Victor Mayer, ett företag som bland annat tillverkar smycken och föremål åt världskända Fabergé.

Flera smyckesmuséer  

Att guld och smycken haft en stor roll i Pforzheims historia vittnar stadens många muséer om. Vi rekommenderar den nyfikne att besöka muséerna Schmuckwelten, Schmuckmuseum och Technisches museum!

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser