Världens största guldskatt låg gömd i tempel

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Världens största guldskatt låg gömd i tempel

I Indien ligger världens största guldskatt bevarad. Skatten har tillhört en gammal kungafamilj och var okänd tills för bara några år sedan. 

Det gamla Sree Padmanabhaswamy-templet i den sydindiska delstaten Kerala har stått obevakat under många år. Inte trodde någon att världens största skatt låg gömd i templets valv. Templet byggdes på 1500-talet och fram tills fyndet upptäcktes tillhört ättlingarna till kungafamiljen Travancore. 

Guld, silver och ädelstenar

När Travancore-ättlingarna för några år sedan beskylldes för att låta templet förfalla gav Keralas högsta domstol order om att templet skulle undersökas. Innanför murarna hittades då fem valv fulla av guld, silver och ädelstenar och ett sjätte valv som var väldigt svårt att komma åt. 

Svårt att värdera skatten

Mängden smycken, kedjor och stenar gjorde att många av objekten inte kunde räknas, utan fick vägas. Eftersom det handlar om historiskt värdefulla smycken är det svårt att göra en exakt värdering, men skatten är värd många miljarder kronor.  Upptäckten har gjort att templet numera är hårdbevakat och lockar en stor mängd besökare.  

Skatten tillhör guden Padmanabha

Eftersom templen i Indien anses tillhöra gudarna har skatten skapat konflikt. Vissa tycker att skatten bör stanna i templet, andra vill sälja den och använda den för att långsiktigt bygga upp det fattiga området

Att hantera och sälja skatten är en stor och kostsam uppgift och regionens politiker vill inte finansiera projektet. 

Vet du mer om Sree Padmanabhaswamy-templet?

Det har inte skrivits så mycket om skatten eller om hur läget har utvecklats det senaste året. Om du som läser den här artikeln har mer information om guldskatten i Kerala får du gärna höra av dig till oss på Aurumforums redaktion på info@aurumforum.se eller skriva här i forumet

  • Text:
  • Bild:Rainer Haessner

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser