Aurumforums bloggare

Blogga på Sveriges största onlinemagasin om smycken! Detta en perfekt plats för dig som ska gifta dig, är intresserad av trender eller tillverkar egna smycken. Låt oss ta del av din vardag och dina intressen!

Postad av i Okategoriserat
  • Teckensnitts storlek: Större Mindre
  • Träffar: 630
  • Anmäl detta inlägg

Gör dig själv en tjänst!

Syntetiska stenar i all ära, rena och fina med dom rätta färgerna.  Fantastiskt mycket billigare än äkta vara. Och ingen som ser skillnaden om den är äkta eller ej. 

I Sverige har vi väldigt lite "stentradition", jämfört med andra länder som faktiskt investerar i ädelsten. Men det kan vara stor skillnad på en saffir och en saffir. Dom fyra C' na spelar stor roll, (color,cut,clarity,carat). Men när du står där och väljer bland dina äkta, bra slipade, fantastiskt stora stenar, så är det i slutänden ändå din favoritfärg som vinner. Så vilken färg är då toppfärg. Ja experterna har ju sina listor att gå efter, och bedömer priserna efter dessa. Men vad händer då med den personliga smaken? Ja när stora summor är involverade så sticker kreativiteten ut genom fönsterrutan och gömmer sig. Och då blir det bara business kvar.

Nu ska väl sägas att experternas listor är skapade utifrån erfarenhet av just denna sten. Så det är inget fel på det. Men ironin är att det finns olika kvaliteter av ex djup blå safir från land till land och även mellan sten och sten .Och varje land med ädla stenar har givetvis dom bästa kvaliteterna, enligt dom själva, men vad det i realiteten är, en väldigt bra marknadsföring av landets ekonomi. Ungefär som att säga, i pesto kan man bara använda parmesanost, när vilken matlagare som helst vet att det inte är sant.

En riktigt sten bör köpas med personlig smak och förståelse om det är en bra investering, en aktie kan falla, men det är sällsynt att en äkta ädelsten faller i pris. Åtminstone inte detaljhandelvärdet.

Det är väldigt intressant att veta en ädelstens resa och kostnader. Den enkla och billigaste versionen är hacka, spade, tålamod och ork att gräva 20 till 200 meter djupa hål, när man väl funnit en sten ska man ta reda på vad det är för en sten och vilken slipmetod ska användas, förhoppningsvis spricker den inte och kan då värderas för att så småningom om säljas. Alla dessa små steg har en kostnad och dikterar slutligen priset. Det kan även finnas 2 - 3 olika säljare innan stenen slutligen ligger framför dig och glimmar i dess prakt. Vilken enorm resa egentligen, men är den värd det pris som du så småningom kommer att betala för?

Ja troligtvis om jag känner att det här smycket med denna sten gillar jag, eller denna fantastisk vackra väska, utsmyckad med ett collage av olika färgstenar. För vad är dessa lyxvaror egentligen? Jo ett sätt att uttrycka sig själv. Så nu kan vi ju hjälpa dom som har råd att spendera, att uttrycka sig själv. För denna tråd från gruvarbetare till detaljhandel mättar många munnar. Shoppa smart. Och gör dig själv en tjänst.

 

Tack för mig.

 

 

  • Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst fredag, 18 januari 2019

Annonser