Marions ring har fått liv

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Marions ring har fått liv

Tahitipärla av hösta kvalité och spännande inspiration från Disneys värld är vad vi bjuds på i Månadens Hantverk. Det är guldsmed Sören Carlander, guldsmed på Guldsmederna Karin & Sören, som designat och tillverkat denna ring.

Vi har pratat med Sören som berättade om hantverkets utmaningar och om att få till rätt balans i smycket för att det ska bli perfekt. Det och mycket mer fick vi svar på när vi pratade med Sören!

Ringen har många vackra former, berätta om designen och var kom inspirationen ifrån? 

– Jag kallar den för Murgröna, inspirationen kommer från ringen som Marion får av Robin Hood i den tecknade filmen, en stor vacker blomma.  

– Jag har tillverkat ringen i många olika varianter och storlekar, rödguld, vitguld, olika ädelstenar, diamanter, det kunden vill ha kan dem få! 

Pärlan är helt fantastisk, berätta mer om den!

– Något som är viktigt för mig är att alltid jobba med äkta stenar och pärlor. Detta är en Tahitipärla som jag köpt av en återförsäljare i Köpenhamn och den är av allra högsta kvalité, otroligt vackra färgskiftningar samtidigt som en den är rund och glänsande.

– Tahitipärlan är 10mm i diameter och bara pärlan kostade 6000 kr… 

Vad var den största utmaningen när du tillverkade ringen? 

– Den största utmaningen är att få rätt balans i ringen, så att den inte far runt på fingret när bäraren har den på sig, ringen får inte vara tyngre eller lättare på någon sida. Därför har kanterna olika vinklar, en del pekar neråt och en del uppåt. Bladen är också oregelbundna för att kunna få till den perfekta balansen. 

– Det är de som gör denna ring så unik, alla varianter ser olika ut och det ligger mycket jobb och koncentration bakom detta hantverk.

Inne i blomman är guldet matt, hur har du gjort för få till den ytan? 

– Den matta ytan har jag gjort med en teknik som heter sandblästring vilket betyder att jag använt sand och lufttryck, det låter komplicerat men det går fort att göra. 

Ringen är väldigt ståtlig, hur stor är den? 

– Ringen är helt handgjord och tillverkad i 18k rödguld. Jag ville att ringen skulle ge ett maffigt intryck, den är 25 millimeter i diamanter och väger ca 20 gram. 

 

Bild-till-artikelflöde

 

Bild-till-artikelflöde2

 

Unika smycken av erfarna guldsmeder

Varje månad väljs ett unikt smycke ut och presenteras i artikelserien Månadens Hantverk.

Månadens Hantverk är ett samarbete med Guldalliansen, ett förbund av erfarna guldsmedsbutiker från hela Sverige. På www.guldalliansen.se hittar du en erfaren guldsmed nära dig.

  • Text:
  • Bild:Mads Flummer

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 2 kommentarer

Annonser