Rutilkvarts, diamant och guld i vacker kombination

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Rutilkvarts, diamant och guld i vacker kombination

Denna månad får vi veta mer om ädelstenen rutilkvarts och än en gång ta del av ett imponerade hantverk. Det är Ola Lancing, guldsmed på Guldsmed Lancing, som designat och tillverkat detta vackra och unika halsband.

Hos Guldsmed Lancing i Simrishamn tillverkas det många vackra smycken, men det som fick oss att bli extra nyfikna på just detta halsband var såklart designen men också ädelstenen. Vi har pratat med Ola för att få veta mer!

Berätta om smycket!

– Jag tillverkade halsbandet till butiken, ibland behöver jag släppa allt och bara tillverka de smycken som jag har inom mig. Det är självklart jätteroligt att tillverka smycken som kunderna beställer men bland måste jag få utlopp av mitt egna kreativa tänk.

– Jag hade en bild i huvudet på hur jag ville att smycket skulle bli och den bilden utgick jag ifrån, men samtidigt lät jag designen ändras och förbättras allt eftersom i tillverkningsprocessen.

Vi är nyfikna på ädelstenen, kan du berätta mer om den?

– Nu är jag ju ingen gemmolog utan bara en guldsmed, säger Ola med glimten i ögat.

– Skämt å sido så är det en Rutilkvarts, en bergskristall som har små nålar i sig vilket ger ett häftigt intryck. Jag köpte den på en mässa i Köpenhamn då stenen tilltalade mig.

Stötte du på någon utmaning under tillverkningen?

– Det var en liten utmaning hur jag skulle fatta stenen då jag inte ville att den skulle ha någon ”rygg”. För att stenen ska få utrymme att vara så vacker som möjligt behöver den få in mycket ljus, jag löste det genom att ge stenen en guldkant, en slags ram kan man säga.

Hur stort är hänget? 

– Hänget är inte jättestort, stenen är ca 20 millimeter och tillsammans med de trekantiga guldstavarna blev det totalt ca 30 millimeter. Egentligen ville jag göra de trekantiga guldstavarna lite tunnare men man måste anpassa designen till bäraren av smycket. Många som köper smycken idag använder dem nästan dagligen och då måste smycket hålla för det, annars slits det för snabbt.  

Och till sist – vem var kunden som köpte detta vackra hänge? 

– Det var en man som köpte det i påskpresent till sin fru, han tyckte hon var värd det! 

 Bild-i-artikeln

 

 

Unika smycken av erfarna guldsmeder

Varje månad väljs ett unikt smycke ut och presenteras i artikelserien Månadens Hantverk.

Månadens Hantverk är ett samarbete med Guldalliansen, ett förbund av erfarna guldsmedsbutiker från hela Sverige. På www.guldalliansen.se hittar du en erfaren guldsmed nära dig.

 

  • Text:
  • Bild:Guldsmed Lancing

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 2 kommentarer

Annonser