Guldstaden Pforzheim firar 250 år

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Karta över Pforzheim från omkring år 1640. Karta över Pforzheim från omkring år 1640.

En lång historia av guld och smycken har gjort den tyska staden Pforzheim världskänd som ”Goldstadt” eller ”Guldstaden”. Men under andra världskriget var den gyllene staden på väg att gå mot ett ödesdigert slut.

Hela 80 procent av Tysklands export av smycken kommer idag från ”guldstaden” Pforzheim. Här hittar du, utöver alla smyckesföretag och guldsmeder, de flesta av landets (och världens) största ädelmetallgrossister och -affinaderier.

250 års jubileum

Staden Pforzheim har såklart funnits längre än 250 år, men i år är det 250 år sedan greven Karl Friedrich la grunden för smyckes- och urindustrin i Pforzheim. Det var hans hårda arbete som lett till att staden blev, och fortfarande är, världskänd och började kallas för Goldstadt (Guldstaden).

Bombanfall sänkte staden

Stadens historia är dock inte bara fylld av gyllene inslag. Hela staden, och dess välutvecklade och världsklassiga smyckesindustri, var nära på att helt gå förlorad under andra världskriget. Den 23 februari 1945 utsattes Pforzheim för ett kraftigt bombanfall, som på bara en timme förorsakade cirka 17 000 invånares död och förstörde 83 procent av stadens byggnader som utjämnades med marken.

Smyckestillverkningen var dock inte till ända. Under de kommande två decennierna återskapades staden, guldsmeder byggde upp sina verksamheter igen och Pforzheim blev än en gång mittpunkt för Tysklands ur- och smyckestillverkning.

Flera smyckesmuséer

Att guld och smycken har en stor roll i Pforzheims historia vittnar stadens många muséer om. En rekommendation till den nyfikne är att besöka muséerna Schmuckwelten, Schmuckmuseum och Technisches museum.

Staden hyllas med guldtackor

I år fyller alltså staden 250 år och det kommer att firas på olika sätt. Några som firar staden lite extra är metallgrossisten C.Hafner som kommer att ta fram en begränsad upplaga av specialmärkta guldtackor jubileet till ära.

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser