Historiska föremål får liv på nytt

Betygsätt den här artikeln
(2 röster)
Micke Karlsson, guldsmed och formgivare på Smyckessmedjan Af Hrafn. Micke Karlsson, guldsmed och formgivare på Smyckessmedjan Af Hrafn.

Vad har Varm korv boogie, rökstenen och galjonsfiguren från danska kung Hans skepp gemensamt? De har alla blivit till miniatyrer i Micke Karlssons ateljé. ”Jag återskapar föremål och bevara dem digitalt för eftervärlden. På så vis vill jag hålla dess historia liv”, säger Finspångsbon som har gett 3D-skanning ett ansikte inom smyckesindustrin.

Hos Smyckessmedjan Af Hrafn får gamla ting liv på nytt. Med den senaste 3D-tekniken skapar guldsmed Micke Karlsson identiska miniatyrer av allt från nostalgiska resesouvenirer till arkeologiska gravfynd. Här arbetas efter devisen att inget föremål är obetydligt så länge det finns en historia bakom. I ateljén på Bergslagsvägen i Finspång trängs nallebjörnar med jakttroféer och motorcykelmotorer i väntan på att 3D-skannas och printas ut i tredimensionella prototyper. De kan därefter gjutas i guld, silver eller brons och anpassas som berlocker, hängsmycken eller statyetter. Kundskaran spänner allt ifrån lokala Finspångbor som göra smycken av gamla favoritleksaker till muséer landet över som vill ha hjälp med att ta fram replikor av unika historiska artefakter.

Historiska-smycken

NickeNyfiken smycke

 

– För ett tag sedan hörde Löfstad slott av sig och ville göra kopior på Axel Von Fersens ring för att kunna erbjuda som souvenirer till sina besökare. Men det är även många småbarnsföräldrar som kommer in och vill göra avtryck av bebishänder och föreviga i en plakett eller ett smycke”, berättar Micke.

Ring AxelvonFersen

 

– Eftersom jag har arbetat fram ett så brett spektra på kunder har jag nu skaffat en 3D-skanningstjänst där man kan skicka vilket föremål som helst, fortsätter han, allt kan bli ett smycke.

Intresset för historia och nyfikenheten inför antikviteter och arkeologiska fynd har varit en ständig drivkraft i Mickes skapande. Inget föremål är för litet eller för oansenligt. 

– Jag gick på gamla banvallen i Söderköping och drog upp spikar som barn. De böjde jag sedan till och tillverkade krokar, nyckelringar och smycken, skrattar han. 

Historiska smycken

 

Intresset för 3D-skanning väcktes 2010. Micke öppnade då sin första egna ateljé på Beslagsgatan i Finspång. På de 15 kvadratmetrarna hade butik och guldsmedja huserat i över 75 år. Vid det laget intresserade sig Micke för gjutjärnsplaketter, smycken och figuriner från tidigt 1800-tal.

– Jag funderade på hur jag skulle kunna göra för att bevara dessa föremål och ta fram kopior.” säger han. ”Det gjorde att jag började ta reda på mer om 3D-skanning och vilka möjligheter teknologin erbjuder.

3D-printing är idag en utbredd teknik inom smyckesbranschen där många skapar prototyper från sin egen design med hjälp av cad-program. Men när det kommer till 3D-skanning har Micke blivit en pionjär. Något som har öppnat många spännande dörrar och ibland oväntade projekt.

– Nyligen hörde Owe Törnqvist av sig. Han ville göra en miniatyr av en statyett han har hemma. Den föreställer korvgubben i Varm korv boogie. Vi ska se vad vi kan hitta på där, säger Micke hemlighetsfullt. 

Under de senaste åren har han även ingått samarbete med flera muséer. Ett projekt som ligger extra varm om hjärtat är återskapandet av Bäversälen.

– Vid en utgrävning i Åby 2014, hittade arkeologer en 5000 år gammal lerfigurin. Den tolkades som hälften bäver, hälften säl och fick därför det fantasifulla namnet Bäversälen, berättar han.

På uppdrag av Norrköpings Stadsmuseum har han fått göra ett antal replikor av den knubbiga lilla figurinen. Dessa resulterade i en kollektion med silversmycken och hängsmycken som idag finns representerade på muséet. 

Historisk-bäversäl

Bäversäl 3d

 

Historia och i synnerhet fornnordisk mytologi är en inspirationskälla även när det kommer till Mickes egen design och personliga uttryck. Namnet ”Af Hrafn” är exempelvis ett fornnordiskt ord för korp.  

– Jag har försökt få fram smycken från runstenar, till exempel från Rökstenen som är Sveriges största. Tanken är att bygga ett runstensliknande tema i min smyckekollektion. Hur jag än gör går det alltid åt det hållet, tillägger han och skrattar.

 

Exempel på föremål som fått nytt liv

Handavgjutning barn-smycke

 

Mikrofon-silver-

 

3Dscannad jakttrofe 

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser