Stämningen på topp hos YH Guldsmed

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Lärarna Linus Oskarsson, Bernd Stahlhacke och Jukka Murto. Lärarna Linus Oskarsson, Bernd Stahlhacke och Jukka Murto.

Två guldsmedsklasser i den tvååriga yrkeshögskolan, ett tiotal studerande på förberedande Guldvux och en gymnasielev. Så ser dagstempen ut på guldsmedsutbildningarna i Falköping där stämningen är på topp.

Flitens lampa lyser i verkstaden hos YH Guldsmed i Falköping. När vi hälsar på är årskurs 2 ute på sin sista praktik, men vi hittar årskurs 1 bakom guldsmedsbänkarna där det slipas och poleras för fullt. Studenterna, som alla är i olika åldrar och med olika bakgrunder, arbetar alla med att tillverka en replika av en medaljong. Men att lyckas få den likadan är inte det lättaste.

– Det är pilligt så det är allt lite svårt, säger Sandra Dahlström.

Sandra, som är från Jönköping, hamnade på yrkeshögskolan eftersom det kändes spännande att lära sig att tillverka egna smycken. Andra, eller närmre bestämt kursaren Jonathan Ångström, hamnade enligt egen utsago i Falköping genom ödet.

– Ödet satte mig bakom denna bänk! På utbildningen hittade jag kärleken och meningen med livet. Jag njuter varje dag, säger Jonathan med ett stort leende.

Jonathan skulle egentligen utbilda sig i järnsmide, men på grund av för få sökande, lades utbildningen ner. Då blev han tipsad om guldsmedsutbildningen i Falköping. 

– Jag ville ju jobba med hantverk och fick då hitta något snabbt. Bättre kunde det inte blivit!

IMG 0869 

Stämningen i verkstaden är onekligen god där det skrattas och skämtas även om blickarna har fullt fokus på arbetsbänkarna. Just den goda stämningen är något som även lärare Jukka Murto bekräftar:

– Ja, jag har ju gått upp från 50% till 75% just för att jag trivs så bra och det är så härlig stämning, säger Jukka Murto.

YH-utbildningen är på två år och tio veckor och avslutas varje år i oktober med gesällprov. Totalt sitter klassen nästan 40 timmar i veckan vid sina arbetsbänkar när de inte är ute på praktik, varav 30 timmar är lärarledda. Detta varvas med teori ett par timmar i veckan. 

IMG 0890

IMG 0879-2

Gymnasiedelen tas bort från Falköping som endast kommer att ha kvar yrkeshögskolan samt Guldvux (som den kallas i folkmun) – en behörighetsgivande utbildning på gymnasial nivå för vuxna inför Yrkeshögskola.

Sista gymnasieeleven tar studenten i sommar

Sista gymnasieeleven att ta studenten i guldsmide i Falköping är Simon Bertilsson. Han är numera ensam i sin klass och sitter därför tillsammans med de andra grupperna när han är bakom bänken. 

– Det kändes i början lite knepigt att som 18-åring läsa tillsammans med de som är kanske 30–40 år, men nu känns det bara naturligt och jag känner att jag växt väldigt mycket som person, säger Simon.

Att han trivs är det ingen tvekan om eftersom han också planerar att läsa vidare på YH Guldsmed. 

– Nej, jag ångrar absolut inte mitt val. Förhoppningsvis fortsätter jag på YH Guldsmed redan till hösten.

Jobbar långsiktigt för branschen

Lärarna Jukka Murto, Bernd Stahlhacke och Linus Oskarsson jobbar nära varandra och ser hela tiden över vad de kan göra för att spetsa studenternas kunskap ytterligare. 

Bernd Stahlhacke menar att många guldsmeder ofta vill jämföra utbildningen som den ser ut idag, med de äldre utbildningar som funnits i Sverige. Något som inte blir rättvist menar han.

– Visst är det skillnad, men det går inte att jämföra på det sättet. Vi måste förhålla oss till utbildningssystemet som har förändrats i stort, och sen ska man ju komma ihåg att vi jobbar tätt ihop med branschen i form av bland annat styrelsen, säger han. 

Bernd och kollegorna har genomfört några ändringar de senaste åren, och många diskuteras gärna flitigt utifrån.

– Jag fick försvara införandet av mikroskop i undervisningen under flera år, för att det är något som branschen inte alltid har jobbat med. Nu är diskussionerna kring CAD. Våra studerande får en sex dagars introduktionskurs i CAD och sedan fri tillgång till programmet ett år för egen utveckling, då får de som vill fördjupa sig möjligheten att göra det, säger Bernd och tillägger:

–  Branschen behöver bli mer föränderlig för att hänga med i utvecklingen, annars kommer tåget tyvärr att susa förbi oss.

Något Linus Oskarsson håller med om: 

– Idag är det en utmaning att hitta millimeterpapper att skissa på, vilket säger en del som den tekniska utvecklingen.

Positivt för framtiden är, något lärarna är slående överens om, att kompetensen hos skolans studerande just nu är väldigt hög.

– Vi har riktigt bra studenter här nu och avgångsklassen är verkligen något extra. Det känns ljust inför framtiden, säger Jukka Murto.

  • Text:
  • Bild:Jennifer Pålsson

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser